מצב לחץ ידוע מראש

כיצד ניתן להתכונן למצב לחץ ידוע מראש?

נניח שעלי לעמוד בפני קהל עסקי וביקרותי ותוצאות המצגת שלי תשפיע על עתיד המחלקה בה אני עובדת בארגון. אני ניצבת לפני מצב לחץ משמעותי אשר מועדו ידוע לי מראש. כלומר, אוכל להתכונן למצב המלחיץ. התמודדות כזו ידועה גם בשם התמודדות מטרימה.

להלן הצעה להתמודדות לפני מצב הלחץ:

1. השגת מידע מקדים

כדאי להשיג כמה שיותר מידע וידע בנושא שקשור למצב הלחץ. היכולת לצפות את הקשיים מראש היא קריטית להצלחה בהתמודדות.

לדוגמא: צרוף מרכיבי זמן ידועים כגון זמני התחלה, סיום או כל אבן דרך אחרת, ברור של מהות ואופי המשתתפים, המיקום, יחסי הכוחות בין המשתתפים או כל גורם אחר שיכול לסייע בהקטנת חוסר הודאות.

2. למידה של מיומנויות

למידה של המיומנות הנדרשת להצלחה במצב המלחיץ הידוע מראש.

לדוגמא: למידה על הצגת מידע אפקטיבית בפני קהל. לאחר רכישת המיומנות בפני עצמה, אפשר להחשף באופן הדרגתי ללחצים האמיתיים שהמטלה דורשת.

כחלק מתהליך ההתכוננות למצגת (מצב הלחץ הצפוי), נקדם את הלמידה שלנו בשלבים: עריכת המצגת בחדר ריק מאנשים. אחר כך עריכת המצגת בפני קהל אוהד, אח"כ בפני קהל אובייקטיבי.

3. תרגול

התרגול מקנה לפעולה מעין אוטומטיות ובכך הוא מאפשר להתמודד עם הפעולה באופן טוב יותר ע"י הקניית תחושת שליטה ויכולת חיזוי.

לדוגמא: חזרה שוב ושוב על הצגת המצגת.

4.תרגול התאמה

לאחר התרגול של הסיטואציה ללא הפרעות, חשוב להשאיר מקום להתאמה של הפעולה למצב בזמן אמת. לכן כדאי לנסות ולחזות ואח"כ לתרגל תגובות אפשריות למצבים בתהליך המלחיץ.

לדוגמא: לדמיין מה לעשות במצב שהמאזינים למצגת החשובה, לא מתעניינים, שואלים שאלות רבות מדי, מתנגדים לתוכן וכו'.

הצגת מצגת או כל מצב שאנו תופסים אותו כמלחיץ, יכול להצליח אם נשקיע מעט זמן בתכנון ותרגול. השלבים שלעיל הם דוגמא לתהליך תכנון ותרגול שכזה שנבדק ונמצא כמוצלח. האם מצב פיטורי עובדים הוא מצב לחץ ידוע מראש? כמובן שאם מצב הפיטורין הוא ידוע מראש, ניתן לפעול באותה הדרך שהוצגה כאן. אך אם הודעת הפיטורין מצאה את העובד בהפתעה, זהו מצב לחץ ללא הכנה נפשית אשר לרוב העובד חווה אותה באופן קשה יותר. אפשר ורצוי להעזר תמיד במחלקת משאבי אנוש בארגון.

__________________

רוצה לשתף? נשמח לשמוע מה דעתך צור קשר או השאר/י טוקבק למטה.