מתמודדים עם שחיקה בעבודה
שחיקה היא גורם מפריע. מפריע לעובד בעבודתו, מפריע לעובד בחייו הפרטיים, כאשר מחקרים מראים שבדרך כלל שחיקה זולגת מתחום אחד בחיים לתחומים האחרים.
ההתמודדות עם שחיקה היא תהליך. אין מדובר בפתרון רגעי ונקודתי על פי רב. לפעמים נדרשת הסתכלות או תפיסה שונה על המצב בו העובד מתפקד. חשוב לדעת כי ככל שרמת השחיקה היא גבוהה יותר, כך קשה יותר לשפר את המצב ולצמצם את השחיקה. לכן, ההמלצה הטובה ביותר שתוכלו לקבל בנושא זה היא להימנע ממנה לחלוטין או לפחות, להקטין את רמת השחיקה אצל העובדים מיד כשמזהים את קיומה.
מה גורם לשחיקה בארגונים?
מרגיש/ה את השחיקה בעבודה? להלן רשימת גורמים ארגוניים שהעדרם יכול להביא לשחיקה בארגונים:
**תנאים פיסיים- אלו הם התנאים הפיסיים שלפעמים לא שמים אליהם כלל לב. לדוגמא: חלל העבודה, מרחק אישי, מגע עין, אקוסטיקה, תאורה, נוחות ברמת כיסא נוח לישיבה וכו'
**תיגמול- תגמולים צריכים להמדד ביחס לצורת הנעה וצרכים אישיים של כל עובד בנפרד. חשוב להבין כי קיימים תגמולים חומריים וקיימים תגמולים לא חומריים כגון מילה טובה, תחושת הערכה וכו'.
**מאפיינים חברתיים- תמיכה, איכפתיות, אמפתיה, עשויות להקטין את השחיקה. לעובדים רבים, הצד החברתית במקום העבודה הוא משמעותי מאוד.
**גיוון בתפקיד - לעובדים רבים הגיוון הוא משמעותי ולחלק מהעובדים גיוון ניכר מדי בתפקיד מערער את שלוותם. דוגמא לגיוון בעבודה: רוטציה בתפקיד, פגישות בחוץ למשרד כחלק מהגדרת התפקיד, קידום או העברת סטטוס, הגדלת סמכויות, הסבה מקצועית ועוד.
**אתגר- רב העובדים אוהבים אתגרים בעבודתם. העניין הוא כי כל עובד יחווה תחושת אתגר באופן שונה לחלוטין מעובד אחר. מה שקובע הוא איך העובד תופס את האתגר.
**סקרנות- יצירת עניין וסקרנות מגבירה בדרך כלל את מוטיבציה של עובדים ועשוייה להקטין שחיקה באופן ניכר ואף למנוע בכלל את הווצרותה.
**חזון- קיומו של חזון שהעובדים יכולים להזדהות איתו בארגון יכול לסייע בצמצום שחיקה. חזון ארגוני או מחלקתי, תפעולי או רעיוני וכו'.
**עצמאות- מדובר בחופש פעולה אישי ככל שניתן. גם כאן יש להתאים את מידת העצמאות לכל עובד באופן אישי.
**למידה אישית וארגונית המאפשרים התפתחות בדרך כלל בצורת הדרכה והשתלמות ולפעמים למידה בתוך התפקיד מתוך התנסות אישית, למידה בעזרת חונך וכו'.
**מימוש עצמי- נבחן אך ורק לפי תפיסת העובד.
**מאפייני הניהול- כמובן, שאיפה לניהול איכותי ומקדם שמסייע להגשים את מירב הגורמים שרשומים לעיל.
חשוב להוסיף כי כל עובד זקוק לקיומם של כל הגורמים השונים מן הרשימה שלעיל. יחד עם זאת, מחסור בגורם אחד יכול ליצור שחיקה משמעותית אצל עובד אחד ולא ליצור שחיקה ניכרת אצל עובד אחר.
מהם הפתרונות למניעת שחיקה?
הדיון בשחיקה אצל עובדים נעשית משתי נקודות מבט שונות: הארגון והעובדים
**כיצד מנהלים בארגונים מתמודדים עם שחיקת עובדיהם? מניעת שחיקה בארגונים
**איך עובד שחוק יכול לעזור לעצמו? שחיקה אצל עובדים-יש פתרון