קידום קריירה בהייטק - למעלה, קדימה ובאלכסון
מאת: | גליה בר שלום, ייעוץ ארגוני * גיוס עובדים * גרפולוגיה *ייעוץ קריירה |
מזל טוב! סיימת ללמוד הנדסת אלקטרוניקה והשתלבת בתחום ASIC? DSP? כל הכבוד לבוגרת מדעי המחשב – היטבת לבחור התמחות נחשקת כמו DOTNET, ORACLE? או JAVA? כן, השנים הראשונות הן נפלאות: עקומת הלמידה גבוהה, רמת היצירתיות גבוהה ותחושת השליחות בשמיים.
הזמן עובר מהר כשנהנים. אחרי שנים של תכנות, השקעה של 12 שעות עבודה ביממה ו"באגים" שלא נותנים מנוח גם בחלום, רבים מאנשי הפיתוח מרגישים מיצוי.
מיצוי כי עקומת הלמידה כבר לא מזנקת והאתגרים הגדולים מתכווצים להפקת גרסה נוספת של אותו מוצר. מיצוי כי מגלים שחוק התפוקה השולית הפוחתת חל על המשכורת בכל כוחו. מיצוי כי תוכניתנים צעירים ו"ירוקים" בעלי מוטיבציה גבוהה מצליחים לא רע ודוחקים את הותיקים ואת המשכורת הנאה שלהם לבדיקת כדאיות מתמדת ומאיימת מצד הארגון. מיצוי כי פעמים רבות התוכנה שנכתבה נבלעת באפליקציה משעממת והסטארט אפ שהיה חדשני נסגר לאור מחסור בקונים או משבר כזה או אחר.
אילו מסלולי קידום קיימים לאנשי פיתוח התוכנה ומהנדסי האלקטרוניקה?
ניהול
לעיתים נדמה כי אנשים תופסים את הקידום לתפקידי ניהול כקידום היחיד אך לא כך הוא הדבר. מסלול זה אינו מתאים לכל אחד ולא מעטים האנשים הנפלטים מהארגון לאחר תסכול הדדי של העובד ושל המעסיק בשל אי התאמה (בדרך כלל אין דרך חזרה). מי שמתעתד לעסוק בניהול כדאי שיבחן את עצמו לפי היכולות נ"ל. כמובן שהמינון הנדרש משתנה בהתאם לדרג ואופי התפקיד בארגון הספציפי:
ברמה הבין-אישית – אינטליגנציה רגשית אשר מסייעת ככלי להנעה של אנשים אחרים הכוללת יכולת מסויימת לאמפטיה כלפי הזולת. יכולות אלו יסייעו למנהל ללכד את עובדיו סביב מטרה משותפת, להבין טוב יותר את עובדים עליהם הוא אחראי וליצור אצלם מוטיבציה ורצון להשקיע. בנוסף, מנהל בעל יכולות שכאלו מסוגל להעזר טוב יותר בכח האדם על ידי איתור הנקודה הקריטית שבה העובדים נותנים תפוקה מירבית אך עדיין לא מגיעים לסף שחיקה.
ברמה תפקודית – ללא יכולת קבלת החלטות מהירה ואיכותית ויכולת הוצאה לפועל של רעיונות הוא עלול למצוא עצמו מלא רעיונות כרימון אך ללא תוצאות בפועל. ברמה הזו נדרש המנהל להשיג מטרות ביחד עם שליטה משמעותית בידע בתחום עיסוקו, דבר שניתן להגדירו גם כמקצועיות.
ברמה התהליכית – המנהל נדרש להבטיח כי המטרה שהוצבה תושג ביעילות. הוא נדרש להבין, ליצור ולפקח על תהליכים בארגון. ניהול המבוסס על הבנה ויישום תהליכי מסיע לעובדים לצפות את מה שעומד לקרות ולהערך ולכן גם לתפקד בסביבה בטוחה ויציבה יותר. ניהול נעדר הבנה ויישום תהליכי עלול להקטין את רמת האפקטיביות של הצוות, המחלקה או הארגון כולו.
ולבסוף, ברמה היזמית – כל מנהל באשר הוא זקוק לקורטוב של רמת יוזמה וחדשנות. היוזמה והחדשנות הם שמעניקים למנהל את הראיה קדימה, את החזון שעשוי להתמשש או את הדרך הייחודית שמעניקה משמעות לביצוע הגשמי.
הכרחי כי ארבעת המרכיבים שלעיל יתקיימו ברמה כלשהיא אצל המועמד לניהול. נכון הוא הדבר כי כל מנהל או מנהלת ויכולתיו הדומיננטיות כל מנהל או מנהלת ויכולתיו הנחבאות, אך ארבעתם נדרשים כדי ליצור מנהל איכותי ומאוזן.
הקידום לניהול אולי נראה כמתבקש אך לא כל אחד מסוגל לנהל עובדים אחרים. חלק לא קטן מהאנשים לא מתאים לתפקידי ניהול כי הוא חסר כישורים ניהוליים כמו שאלו שהוזכרו למעלה.
חלק מהאנשים לא מעונינים לעבור לתפקידי ניהול היות וקידום מסוג שכזה משנה את הפוקוס של התפקיד. העובד עוסק פחות בטכנולוגיה ועובר לעסוק כמנהל מול טפסים, בירוקרטיה ולעיתים ניהול על עובדים שדומה לגן ילדים.
לעיתים, קיים פוטנציאל ניהולי ורצון ניהולי אך חסרה ההזדמנות הנכספת - מי יתן לעובד צ'אנס לנהל? ולעיתים אין צורך בכל כך הרבה מנהלים והרי בראש הפרמידה זקוקים לפחות אנשים....
התמחות טכנולוגית
מסלול קידום חשוב נוסף הוא התמחות טכנולוגית. מזה שנים לא מעטות הבינו ארגוני הטכנולוגיה כי המובילים הטכנולוגיים חשובים לעיתים לא פחות מהמנהלים. המובילים הטכנולוגיים הם המסוגלים לעצב את המוצרים המתקדמים ולתת להם יתרון יחסי על המתחרים. בעולם כל כך תחרותי, ללא יתרון יחסי אין לארגון קיום (והכנסה).
במסלול טכנולוגי העובד צובר ידע וניסיון מעמיק במחקר ופיתוח המוצר החל משלביו הראשוניים. הניסיון כולל ידע מעמיק בתחום התמחותו ביחד עם ראיה תהליכית ומערכתית מקיפה. העובד אשר התנסה בבנית מוצר שלם או כמה מוצרים על כל שלביהם, מגיע ליכולת ראיה אסטרטגית החשובה כל כך לארגון. המסלול הטכנולוגי כולל בדרך כלל תפקידים כגון מחקר, ארכיטקטורה, הנדסת מערכת ועוד. הקידום במסלול זה מתחיל בהגדלה הדרגתית של סיבוכיות הנושאים המטופלים על ידי העובד ובהמשך יכול לכלול הובלה טכנולוגית של צוותי מחקר, ארכיטקטורה וכדומה. לעיתים המסלול מוביל לאחריות על פרויקטים חוצי ארגון ברמה הטכנולוגית והביצועית, והם מוגדרים כמנהלים מטריציונים, כלומר, מנהלים האחראיים מקצועית על פעילות מסוימת אך אינם מנהלים עובדים באופן ישיר. חשוב לציין כי לעיתים במסלול קידום טכנולוגי קיים אלמנט ניהולי, אך בדרך כלל מנהלים טכנולוגיים ינהלו עובדים אחדים בלבד.
בחברות גדולות יותר כגון אינטל, סיסקו, מיקרוסופט ועוד קיימים תארים המציינים בכירות כגון Principal engineer המקביל לתואר director במסלול הניהולי ועד fellow המקביל לתואר סמנכ"ל. נושאי תארים אלה נהנים מחשיבות ויוקרה רבים והשפעתם היא מכרעת בכוונים הטכנולוגיים של החברה. כמובן שהמומחה הטכנולוגי מחויב לחיים של התעדכנות ללא הפסקה כדי להישאר בחזית הטכנולוגיה.
המסלול הטכנולוגי מאפשר לבוחרים בו להתקדם בדרגות וברמות השכר בדיוק כמו במסלול הניהולי ובכך מנטרל את הרצון של העובד להתקדם במסלול הלא נכון רק בגלל סיבות אלה.
קידום אלכסוני
הקידום האלכסוני של אנשי טכנולוגיה הוא קידום לתחומי פעילות ארגוניים אחרים שהרקע והנסיון הטכנולוגיה שצבר העובד משמשים אותו כבסיס לפעולה ומהווים יתרון על פני אחרים. קידום שכזה יכול להיות לתחומי שיווק או מכירות טכניים, QA ואבטחת איכות, אינטגרציה ואפילו יזמות טכנולוגית.
היכולת לשווק או למכור מוצר טכנולוגי מורכב ללקוחות קפדניים עולה פלאים כשלאיש או אשת השיווק והמכירות יש רקע טכנולוגי ברור בפיתוח. גם כאן, הראיה האסטרטגית שפיתח העובד לאור פרויקטים שונים שבהם השתתף מסייעים במיוחד. מסלול קידום שכזה מתאים לאלה שמצד אחד מיצו את עצמם בתפקידי פיתוח ואינם מבקשים או מתאימים להיות מנהלים או טכנולוגים ומצד שני עבודה עם אנשים מתאימה ואו קורצת להם יותר.
תחום אבטחת איכות או QA מתאימה לאנשים יסודיים. אם בעבר אנשי QA היו אלה שלמדו תכנות אך לא היו בעלי יכולת (כישורים או קשרים) מספיקה להשתלב בפיתוח, היום אין הדבר כך. אנשי בקרת איכות הם פעמים רבות אנשי תוכנה בעלי הבנה תהליכית ומערכתית. אם בעבר בתום הפיתוח הועברה התוכנה לבדיקת QA, היום מערך הQA- הוא חלק אינטגרלי מתהליך הפיתוח ולמעשה, אבוי לחברה ששולחת את המוצב לבדיקות איכות בסיום הפיתוח בפעם הראשונה. לכן גם בקידום לתחום אבטחת איכות, לניסיון בפיתוח יש יתרון ברור.
חברות גדולות נוהגות בשנים האחרונות לנייד עובדים בין המסלולי הפיתוח מצד אחד ומסלול ההתמחות בQA מצד שני. הניוד כולל לפעמים גם מעבר מפיתוח ל-QA ולאחר מכן חזרה לפיתוח. איש QA שעבד בפיתוח יהיה בעל רקע רחב יותר שיאפשר לו לבצע את עבודתו באיכות גבוהה יותר. איש פיתוח שעבד ב QA יהיה בעל ראיה מערכתית טובה יותר ויחשוב יותר על איך יבדקו את המודולים אותם הוא מפתח.
מסלול קידום ייחודי ושונה הוא הקמת חברה חדשה, סטארטאפ . איש הטכנולוגיה או ניהול הנעזר בידע והניסיון שרכש ויוצק אותם לתוך תבנית יזמית. ללא רמת יזמות גבוהה הטבועה באופי היזם ורצון לחדשנות תמידית, לא מומלץ להכנס להרפתקאה שכזו. במסלול שכזה, חשוב לדעת כי ככל שהחברה החדשה מבוססת על הידע והניסיון האישיים של היזם, כך נחיצותו הכרחית בכל שלב ושלב בהתפתחות החברה החדשה. משמעות הדבר היא השקעת זמן ניכרת וגורפת של היזם הטרי. כמו כן חשוב להוסיך גם כי לא כל איש טכנולוגיה מבריק יודע איך מנהלים חברה ואיך משכנעים משקיעים.
כוון יזמי אפשרי אחר הוא יעוץ. במסלול זה מנוצל הניסיון הנרכש (ניהולי, יזמי, טכנולוגי וכו) לצורך יעוץ לגופים המרגישים בחוסר ידע פנים ארגוני מספק בנושא ספציפי.
לסיכום, סקרנו סוגי קידום קיימים עבור אנשי פיתוח תכונה והנדסת אלקטרוניקה:
•"קידום למעלה" – הקידום הניהולי
•"קידום קדימה" – ההתמחות הטכנולוגית
•או "קידום אלכסוני" שמהותו היא כניסה לתחום התמחות קרוב.
הקריירה שלך פרוסה לפניך! מה שתבחר או תבחרי, הכל פתוח, רק חשוב לבחור במה שמתאים לכם ולא במה שיראה יפה על כרטיס הביקור. קידום מקצועי ותחושת משמעות והצלחה חשובים לכל אחד ובכל שלב בחיים. בהצלחה.
מאת: גליה בר שלום - יועצת ארגונית וגרפולוגית קריירה
מומחית בייעוץ קריירה למנהלים
ליצירת קשר עם גליה התקשר/י 054-7653171 או מלא/י את הפרטים בטופס משמאל ואחזור אליך בהקדם.
עוד על קידום בעבודה